Dette er ikke endnu en mock draft

Hvert år offentliggør 100-vis af hjemmesider deres NBA mock draft – altså et bud på, hvordan den rigtige draft kommer til at udvikle sig. Vi giver dig her redskaberne til at læse de andres analyser og lave din egen.

Mock draft.png

“Evaluating basketball talent is not too difficult. If you grabbed 10 fans out of a bar and asked them to rate prospects, their opinions would be pretty much identical to those of the pro scouts.”

Sagt af Jim Buss, medejer og tidligere leder af basketballforretningen i LA Lakers .

Revideret senest den 6. juni 2019 (bragt første gang 10. juni 2014)

De fleste NBA-skribenter og mange ditto -nørder skal på et tidspunkt prøve at dyppe tæerne og lave deres egen mock draft. Det vil vi her på NBAinfo gerne advare imod! Det er alt for besværligt, hvis du vil gøre det ordentligt.

Tænk blot over følgende:

På trods af Jim Buss’ påstand om det modsatte, så er det hårdt arbejde at analysere og vurdere spillerne i draften. Især hvis man skal have en mening, der ikke er påvirket af konsensus. Ikke engang eksperter kan tage genveje.
Uanset hvor nuanceret og selvstændig din vurdering er, så er det umuligt at ramme helt rigtigt. Klubberne har deres egne dagsordener og er ligeglade med din vurdering eller eksperternes konsensus. Der findes ikke et objektivt rigtigt valg til hver draftposition. Der er alt for mange ubekendte og for meget gætteri.

Hvis dette ikke afskrækker dig, så vil vi gerne hjælpe dig på vej med denne lille guide.

Der er groft sagt to måder at lave mock drafts på: Det lange seje træk med egne videoanalyser i timevis, kontakt med professionelle scouts og andre insidere, mv. og den betydeligt lettere “hvis jeg ikke skrider alt for langt fra konsensus, kan jeg godt få det til at se ud som om, jeg ved noget.”

Dette er som sagt ikke en mock draft, men en hjælp til hvordan du kan komme til at lyde klog uden at skulle arbejde alt for hårdt.

Ordbog udarbejdet af NBAinfo-redaktionen:

BPA (Best Player Available)

Man ser altid klog ud, når man kan bruge indforståede forkortelser. Derfor er ”BPA” meget populært. Samtidigt er det også et argument, der overtrumfer alle andre. Man behøver ikke engang at forklare, hvordan vedkommende spiller er bedre end alle andre, der er tilbage i draften.

​Basketball-iq

Man skal passe meget på med spillere, der får betegnelsen ”lav basketball-iq”. Det betyder normalt, at de er nogle uforbederlige fjolser, der højst sandsynligt vil give problemer både på og uden for banen.

Best case/worst case

Best case/worst case er et forsøg på at beskrive ”upside” (se nedenfor). Jo længere der er mellem de to scenarier, desto mere gætteri er der involveret. Og nogle gange er det bare to helt forskellige spillertyper, hvor det slet ikke giver mening at stille dem op mod hinanden. Det ser man typisk, når en spiller er blevet brugt “out of position” (se nedenfor).

Bust
Bust dækker over to kategorier spillere; både ”Can’t miss”-spillere (se nedenfor) som fejlede, og spillere, hvor klubben tog en chance, men ramte forkert. Nogle gange bruger man det også om spillere, der blev skadet, men medmindre de havde en problematisk forhistorie, så er det mere et uheld end et bust. Se Greg Oden.

Can’t miss

Spilleren er så talentfuld, at selv Jim Buss kan se det. Det betyder ikke, at klubben han lander i, ikke kan ødelægge ham. Se Greg Oden.

Combine

Også kaldet “draft combine”. En slags session før NBA-draften, hvor spillerne bliver målt, vejet og testet. Det kan koste millioner for nogle spillere, mens andre kan tjene dem, uanset at deres evner næppe ændres af den test.

European skill set

Udtrykket bruges primært om høje spillere. Dækker over, at han er center fra et sted i Europa og kan skyde. Ingen aner egentlig, hvor god han er, så det kan blive alt fra Darko til Sabonis Sr. Skal ikke forveksles med ”Eurotrash”, som bruges, når man rammer en Darko. NB! Når amerikanerne bruger det om en spiller som Luka Doncic, er det udtryk for ren dovenskab.

Excellent frame

En tynd, høj spiller, hvis skuldre er bredde nok til, at spilleren stadig ser atletisk ud, når han tager 40 kg på.

Fill a need

Når et hold åbenlyst ikke tager en af de bedste spillere, men i stedet drafter efter, hvad de mangler. Se også bust, Anthony Bennett og Jan Vesely.

First tier/second tier osv.

Når spillere bliver anbragt i lag (tiers), så giver det eksperterne mulighed for at trække i land og stadig lyde, som om de har ramt rigtigt. Desuden er det en god pejling, hvis man ikke har fulgt med i et par dage og er havnet uden for konsensus og ikke rigtigt forstår, hvorfor alle de andre pludselig har spiller X over spiller Y. “Ah, de har rykket ham op i 2nd tier efter workouts. Det giver mening…”

Great fit

Godt spottet, hvis du er San Antonio Spurs eller Larry Bird. Er du alle andre, så ved kommentatorerne bare ikke rigtig, hvad de skal sige om picket.

Great form

Bruges om spillere, der af en eller anden grund ikke rammer over 45 procent af deres skud, men som ellers har gode mechanics.

Green Room

Green Room har ikke noget med Draymond Green at gøre. Det er det rum, man bliver inviteret til at side og vente på at blive draftet, så Adam Silver har nogen han kan trykke i hånden, når de bliver valgt. Nogle spilleres højdepunkt i karrieren er at komme i Green Room på draftaftenen. F.eks. Jan Vesely, som leverede en youtube classic, da han kyssede sin smukke kæreste eftertrykkeligt, før han gik op på scenen

High motor

En spiller, hvis største styrke er, at han er i stand til at spille 40 minutter for fuld kraft.

Interview

I draft-sammenhæng er et interview en slags jobsamtale. Det kan være den eneste chance for at få et førstehåndsindtryk af hans personlighed, så når spillere afviser interviews, betyder det normalt “I kan rende mig noget så grusomt, jeg gider sgu’ ikke spille i (indsæt selv udørk)”, men vil i en mock draft blive betegnet som agentens forsøg på at få sin spiller et bestemt sted hen.

Konsensus

Et fænomen, der optræder, når alle drafteksperterne skriver af efter hinanden.

Legitimate seven footer

Det er selvfølgelig snyd, hvis man kun når syv fod ved at stå på tæer, for syv fod er en magisk længde. Når en spiller rammer det mærke, så er der en meget stor sandsynlighed for, at millionerne ruller ind. Selv Eddy Curry har tjent over 70 millioner dollars i NBA. Se også ”You can’t teach height”.

Lottery pick

Det er åbenbart særligt fint at blive taget af et hold, som ikke er godt nok til at komme i playoffs.

NBA ready

Han var vildt god i college, men vi tror ikke, han bliver rigtigt god i NBA. Flasker alt sig, så skal han nok få et par gode sæsoner. Skal ikke forveksles med “NBA ready body”.

NBA ready body

Han er sandsynligvis på HGH, for sådan ser ingen normale 19-årige ud, men det siger vi aldrig højt.

One-and-done

Egentlig er det et nedsættende udtryk om spillere, der begyndte at spille collegebasketball uden hensigten om at gennemføre et studium. Hos Kentucky ses det dog som et adelsmærke.

Poor man’s dit og dat

Man vil altid få på puklen, hvis man sammenligner et talent med en af de store i basketball-historien, eller for den sags skyld nutiden. Derfor påklistrer man det mere ydmyge ”poor man’s”, uanset at det er absurd at tale om fattigmandsudgaven af det ekstraordinære. Er leverpostej måske fattigmandsudgaven af foie gras?

Red flag

Den typiske måde at lægge røgslør ud omkring en spiller er at give ham et virtuelt ”rødt flag” som angiver, at han har enten helbreds- eller disciplinære problemer. Jared Sullinger blev f.eks. for nogle sæsoner siden talt langt ud af top ti pga. et rygproblem, som kunne løses med en simpel operation. Til gengæld overså man det røde flag, at han er ekstremt udisciplineret omkring sin vægt.

Andre røde flag er dog præcise nok. F.eks. viste det sig, at Royce Whites angstproblemer (bl.a. flyskræk) var lige så stor en hindring for en NBA-karriere, som man kunne have frygtet.

Relentless

Spillere, der aldrig har set en aflevering, de ikke kunne undgå, og et dobbeltteam, de ikke kunne angribe med hovedet forrest. Kender ikke ordet “angrebsfejl”.

San Antonio Spurs

San Antonio Spurs har deres helt eget draft sideløbende med NBAs. Og det ender stort set altid med, at de vælger nr. et.

Sen første runde eller tidlig anden runde pick

Spilleren kommer ikke i lotteriet, men derudover har jeg dækket min røv ved at tage hele den midterste tredjedel af draften. Se også Bol Bol.

Steal

Som sin modsætning bust (se ovenfor) dækker steal over to kategorier spillere: Dels spillere, som er blevet generelt undervurderet, og dels spillere, hvor klubben har taget en chance og ramt rigtigt. Se også San Antonio Spurs.

Sure thing

Graden over “Can’t miss” (se dette). Alle siger, at han bliver All Star på et tidspunkt, så det er jeg også nødt til at sige, ellers ser jeg godt nok dum ud. Og hvis han falder igennem, så er det alligevel ikke min skyld. Se også Greg Oden.

Tremendous skill set

Hey, han kan drible med BEGGE hænder.

Tweener

​Han spillede godt nok en position i college, men han er alt for langsom/tynd/dårlig med bolden til at gøre det samme i NBA, så han falder igennem i et traditionelt spilsystem, men måske kan han spille positionsløs basketball. Med tiden bliver du nok ret træt af, hvis dit hold planlægger at bruge en med dette prædikat som point guard. Det tager fem år, og det bliver aldrig rigtig godt.

Upside

Atletiske spillere med dårlig teknik har typisk masser af ”upside”. Det er dog ofte rent gætteri, hvad deres potentiale egentlig er.

Vertical

Hvor højt en spiller springer uden tilløb. Når man skal argumentere for, hvor überatletisk en spiller er, så smider man gerne ”vertical”-kortet. For hvem kan ikke bruge en spiller, der kan springe lodret ud af hallen.

Willing passer

En spiller, der godt ved, at han skyder, som om hans arm var brækket på langs og sat forkert sammen bagefter, se Lonzo Ball.

Wingspan

Et drukspil på draft aftenen, hvor man tømmer glasset, hver gang kommentatoren Jay Bilas siger ”wingspan”.

Workout

En draft workout er ikke et tilfældigt træningspas. Alle klubber har nogle helt specifikke øvelser, de sender spillerne igennem, og som de bl.a. bruger til at sammenligne med tidligere draft prospects. De fleste draft workouts bruges også til at se prospects gå op imod spillere, der er vurderet til at være samme niveau. Det kan både være et godt og et skidt tegn, hvis en spiller bliver indkaldt til ekstra workouts. I det mindste betyder det, at der stadig er interesse fra klubbens side.

”You can’t teach height”

Floskel, man bruger, når man ikke rigtigt ved, hvad en høj spiller egentlig kan, men han til gengæld er rigtigt høj.

Scouting til din mock draft

Glem det. Du når aldrig at få set nok college-basketball, interviewet spillere, NBA scouts osv.

”Scouting” til din mock draft

Reelt set er der mindre end en håndfuld mock drafts, der er værd at holde øje med. Den toneangivende er draftexpress.com, som gør en ære i at scoute draftklassen helt i bund og som har videoprofiler på rigtigt mange spillere, som du kan ”låne” til din draft. Draftexpress.com har også et fortrinligt netværk blandt NBA scouts og der er næppe mange NBA general managers, der har bedre styr på de internationale talenter. Desværre er Draftexpress nu blevet en del af ESPN, hvor man skal betale for Jonathan Givony og Mike Schmitz analyser.

Det er også interessant at følge Chad Ford hos ESPN. Ikke fordi han er en draftguru, det rygte har han fået ødelagt efter skandalen i 2014, hvor han blevet taget i at rette bagud i sine mock drafts for at se klogere ud, end han egentlig er. Men han har NBA-kontakter, og uanset om hans kilder forsøger at lægge røgslør ud eller er reelle nok, så er det ofte der, man ser kimen til en historie. I optakten til en draft skal man huske, at alle har deres egen dagsorden. Scouts og managers er måske ude på at manipulere draften så meget som muligt, mens spilllere og deres agenter forsøger at skabe hype. Ikke mindst når de taler med draft-eksperterne.

Som altid skal man også følge Adrian Wojnarowski, ikke fordi han er analytiker, men fordi han har fingeren på pulsen i mange NBA-organisationer.

CBS Sports har nogle collegeeksperter til at lave mock drafts, og der kan man i det mindste få et fint resume af spillernes fortjeneste i collegebasketball.

NBAdraft.net var for mange år siden blandt de toneangivende mock drafts, men det er efterhånden lang tid siden, at man har kunnet bruge dem som en seriøs kilde. De forsøger dog at lave en selvstændig analyse af spillerne.

TheRinger.com har nogle dygtige skribenter, men det er kun en lille del af deres job at lave mock drafts, så engang imellem ser det ud som om, de kører den på rutinen.

Der er mange flere derude, nogle bedre end andre, men det er de færreste, der når at lægge de nødvendige timer i til, at det bliver rigtigt værdifuldt. Og det er her du kommer ind…