Er der lys for enden af tunnellen, Cleveland?

Vi bringer et noget nørdet oplæg til kamp to i finaleserien mellem Golden State Warriors og Cleveland Cavaliers.

Curry LeBron.jpg
Steph Curry fik først for alvor gang i scoringen til sidst i kamp et. Det var til gengæld nøglen til sejren.
Foto: Getty Images

Cleveland lignede længe en vinder af kamp et, men endte med at blive kørt over i overtiden af Golden State. Men kan de vende det om?

LeBron James scorede karrierebedste for slutspilskampe med sine 44 points på 38 skudforsøg. Han leverede også otte rebounds og seks assists, men også fire turnovers, herunder to i de sidste par minutter af fjerde periode. I det hele taget gik de sidste minutter af den ordinære tid og stort set hele ekstraperioden ret skidt for James og Cleveland.

Cavs ramte kun et af 13 skud i de sidste syv minutter af ordinær tid og brændte de første otte skud i ekstraperioden. Efter James ramte en treer med to minutter og 38 sekunder igen, brændte han sine fem næste skud og ramte først til allersidst i ekstraperioden, da det hele var afgjort.

En hel del af æren for James’ problemer til sidst skal tilskrives Andre Iguodala, som fik ”fornøjelsen”, efter at Harrison Barnes og Klay Thompson havde haft store problemer med at dække James op. Men som vi også skrev i finaleoptakten, så er Iguodala nok en af de bedste i ligaen til lige den opgave, og en luksusspiller at have som sjettemand. Warriors hånd har flere defensive esser end nogen anden i ligaen, og de kan skifte mellem at smide dem i hovedet på James.

Der har i øvrigt været en del diskussion om det iso-spil, som LeBron James brugte i slutningen af fjerde periode, som der ofte er. Når en spiller scorer, er det genialt, og hvis han brænder, er det utroligt, at man ikke kan finde på noget bedre.

Det er en af mine kæpheste, og noget man kan skrive lange artikler om. Men hovedsagen er, at når stillingen er lige, er det langt bedre at få et ringe skud lige når tiden løber ud end at give modstanderne en ekstra boldbesiddelse, og det er meget lettere at time det, når man spiller iso vendt mod kurven og dermed uret.

Hvis man er bagud, gælder det derimod om at få en så høj procentchance på skuddet som muligt og være ligeglad med om der er tid tilbage på uret bagefter. Faktisk må der gerne være tid til en angrebsrebound, hvis det skal være. Det er selvfølgelig ikke helt det samme, hvis man har et indspil med få sekunder tilbage. Der kan man under alle omstændigheder forsøge at sætte op til et frit skud.

God kamp, men dårligt tegn for Cleveland

Uanset hans problemer til sidst var det en superkamp af James. Men for Cleveland er det ikke et godt tegn, at han skal levere så mange scoringer for at spille en lige kamp, mens Warriors var præget af finalenerver og kom stort bagud i starten af kampen.

Det er på mange måder bedre for Cavaliers, at James’ medspillere bliver involveret. Dels åbner det spillet for ham selv, når det virkelig brænder på, dels er det ikke nær så fysisk opslidende som det ene isolationsspil efter det andet, og endelig så er det vigtigt for især nogle af hans medspillere, at de får rytme i deres spil. Det er primært trepointsskytterne, som det gælder for. Vi så f.eks. J.R. Smith blive småvarm i første halvleg, hvor han ramte tre treere, for så at blive kold som en brøndgravers røv i anden halvleg, hvor han missede samtlige sine skudforsøg.

Ud over James havde Kyrie Irving også en stor kamp, indtil han blev knæskadet. For en spiller, der har siddet ude i et stykke tid, var det en overbevisende indsats, og han leverede både scoringer og et par store defensive plays, bl.a. med et block på Steph Curry, der var lige ved at blive kampafgørende, da det gav Cavaliers sidste boldbesiddelse i 4. periode.

Endelig må man sige, at Tristan Thompson og Timofej Mozgov gav Andrew Bogut og Draymond Green kam til deres hår. Thompson leverede en nærmest karikeret udgave af hans normale statlines med blot to points, men 15 rebounds, herunder seks angrebsrebounds. Især i starten af kampen lykkedes det de to Cleveland big men at holde deres modstandere i skak. Det var f.eks. først i 3. periode, Green begyndte at tage rebounds.

Resten af Cleveland-holdet var i en mere eller mindre sløj forfatning, så der ER plads til forbedring.

Med Irving ude indtil næste sæson, så ligger der nu et stort pres på J.R. Smith, Iman Shumpert og Matthew Dellavedova for at levere. Defensivt er Irving – på trods af hans hustle i kamp et – til at erstatte. Problemet er offensiven.

Problemer i pick-and-roll

Ingen af de tilbageværende guards er tilstrækkeligt boldsikre til at spille pick-and-roll, især ikke imod et Warriors-hold, der med sine defensive skift har gjort det til en specialitet at bryde det mest brugte angrebselement i NBA ned.

Heller ikke LeBron James er en ørn til pick-and-roll som boldfører, han har bl.a. sin størrelse imod sig og har svært ved at lave de skarpe drejninger omkring screeningen, som kan splitte forsvaret, og er derfor oftest nødt til at tage hele vejen udenom i en lidt blødere bue. I dette slutspil har han således begået en turnover hver sjette gang, han er boldfører i pick and roll, og han leverer kun 0,75 points pr. boldbesiddelse.

Slutspillet 2015

Clevelands guards i pick and roll

 Spiller Points pr. boldbesiddelse Turnover ratio
 Kyrie Irving 0,99 11,9 %
 LeBron James 0,75 16,5 %
 Matthew Dellavedova 0,51 28,6 %
 J.R. Smith 0,94 25,0 %
 Iman Shumpert 0,87 6,7 %

Til sammenligning ligger Steph Curry 0,98 points pr. boldbesiddelse i slutspillet og 0,99 i den regulære sæson. Også Klay Thompson (0,97) og LeAndro Barbosa (0,92) er i eliten hvad det angår i årets slutspil.Bemærk at J.R. Smith og Shumpert kun har hhv. 16 og 15 pick and roll-spil i dette playoff. Deres sæsonsnit er noget lavere i points pr. boldbesiddelse, mens LeBron James ligger noget højere (0,82). Smith har til gengæld en lavere turnover-ratio, mens James (20 %) og ikke mindst Shumpert (21 %) ligger højere i den regulære sæson.

Bl.a. derfor ser vi meget sjældent Curry i isolationsspil (kun 13,5 % af boldbesiddelserne i dette års slutspil), mens James (32,6 %) tilsyneladende ser det som et stærkt våben, selv om han kun leverer 0,68 points pr. boldbesiddelse i isolation, hvor Curry er helt oppe på 0,92.

Man kan dog undskylde James med, at han i den regulære sæson trods alt leverede 0,92 points pr. boldbesiddelse (og kun spillede isolation 25,8 procent af gangene). Det ville kræve en gennemgang af samtlige boldbesiddelser på video, men mon ikke de ekstra syv procent også er ekstra pressede skud? Det kan sagtens være en konsekvens af, at han i højere grad føler, at han skal bære holdet i slutspillet – samt at de to vigtigste offensive kræfter ud over ham selv har været sat ud af spillet i større eller mindre grad (Love siden kamp fire, Irving i et par kampe samt fremover).

Warriors kan leve med James’ mange points

Gjorde Warriors det rigtige ved ikke at double-teame LeBron James? Det er lidt en smagssag. De kan sagtens leve med, at han scorer 44 points, hvis det betyder, at hans holdkammerater går kold, som det til en vis grad skete i kamp et. Og det var ikke en gang Warriors bedste defensive indsats. De ville helt sikkert gerne have set flere pick and rolls fra Clevelands side, så de kunne skifte Draymond Green over på James, eller lade ham forsøge at drive imod Bogut. Man kan dårligt sige, at det er en svaghed hos James, men han har ofte problemer med at drive imod de stærkeste defensive centere – men hvem har ikke det.

Problemet ved at double-teame James er, at han er så god en playmaker, at det åbner for hans holds trepointsskytter, og dem er der immervæk et par stykker af hos Cleveland. Så alt i alt er det i hvert fald forståeligt, at Warriors dækker op, ligesom de gør over for alle andre hold: Holder deres mand en-mod-en og skifter på screeninger.

Og det er her, det ville være så godt for Cleveland, hvis deres pick and roll-spil fungerede bedre. Vi så et par forsøg med at bruge J.R. Smith som screener for at få Steph Curry over på James som forsvarer. Det er også en glimrende ide, men det er problematisk, hvis man samtidigt har Thompson og Mozgov inde. Mozgov kan strække ud til mid-range, men det er så også det. Begge er klart bedst inde i feltet, hvilket betyder, at hvis Mozgov og Thompson bevæger sig væk fra tresekundersfeltet, kan Bogut og Green sagtens tillade sig at forlade dem for at dække hjælpeforsvar. Og hvis Mozgov og Thompson bliver ved feltet, så er det allerede tilstoppet, når James skal forsøge at nå kurven.

Skal Cleveland gå ultra small?

Det kan være, at Clevelands bedste chance – ud over at J.R. Smith får mere end en Teen Wolf-kamp – er at gå i den modsatte grøft og spille ultra small ved at tage Thompson og Mozgov ud. Hvis Shawn Marion var i kampform ville han f.eks. være ideel til sådan en opstilling. Mike Miller for den sags skyld også.

Det ville efterlade et større hul i defensiven, men Bogut er ikke en offensiv spiller og ville have svært ved at udnytte det, og Draymond Green er trods alt ikke ustoppelig. Warriors modtræk kunne sagtens være at spille Mo Speights og/eller David Lee i stedet for Bogut, men på den måde ville Cavs allerede have opnået en ting: Nemlig at åbne for LeBron James’ angreb mod kurven.

Nu er det desværre nok ret teoretisk. Hverken Marion eller Miller har indtil videre spillet ret mange minutter i slutspillet, og det, må man formode, er fordi de ikke er gode nok pt. Og hvis det sker, så bliver det næppe i længere stræk.

Det bliver under alle omstændigheder interessant, hvordan Cleveland forsøger at løse de ovenstående offensivproblemer.

Hundene skal slippes løs i defensiven

Defensivt må holdet overbevise sig selv om, at det er en forstærkning. Både Shumpert og Dellavedova har bulldog-instinkter som forsvarsspillere og kan måske sætte Warriors under pres. Men hvem skal holde Curry i skak? Vi så endda LeBron James selv forsøge sig uden held.

Curry er dog nøglen til Warriors’ angreb, og det kan give mening at lade guard-rotationen skiftes til at jagte ham så hårdt som muligt og overlade det til Klay Thompson, som er en god boldfører, men slet ikke i Currys klasse, at køre angrebene.

Warriors har fordele offensivt på guardpladserne og bænken, og det gælder så vidt muligt om at neutralisere dem – det giver ikke mening at forsøge at vinde kampen under kurven, hvis det betyder, at Splash Brothers får lov til at lege skydetelt.

Hvis man kan smide en kæp i hjulet der, så er James stærk nok til at vinde kampen ”alene”. Men normalt skal man fange både Curry og Thompson i en decideret off-day for at den strategi skal lykkes.

Det gjorde den f.eks. for Memphis Grizzlies i kamp to i semifinaleserien i Vest, hvor de slog Golden State 97-90 på udebane og holdt Curry og Thompson på 32 points tilsammen og blot 13 ramte af 34 skud. Det var bl.a. efter en super indsats af Tony ”All-Defense 1st Team” Allen.

Det lykkedes igen nogenlunde for Grizzlies i kamp tre, hvor det dog var Curry, der var den store synder ved kun at ramme på otte af 21 skudforsøg. Og samtidigt blev Warriors for en gangs skyld løbet over ende i kampen mellem bænkene.

Kan Cavaliers kopiere Grizzlies’ to sejre i træk selv om Irving er ude? Det bliver meget, meget svært. Og det kræver måske, at LeBron James fokuserer på at styre defensiven optimalt og måske ofrer lidt af sin offensiv. Og det er blot endnu et argument for, at det måske ikke er den bedste ide at give LeBron James hele ansvaret for at score.