NBAinfo Draft 2015 (Pick 1-10)

NBAinfo har indbudt Thomas Nielsen og Jens Døssing til at kigge med på årets draft i en blanding af mock draft og big board.

Karl Towns.JPG
Karl-Anthony Towns er de flestes favorit til at blive draftet som nr. et i år, også hos vores draftpanel.

Af Torkil Bang, Thomas Nielsen og Jens Døssing

Projektet er ganske simpelt: Tre personer skiftes til at være GM og drafte efter den rækkefølge, som lotteriet fastlagde, og alle tre kommenterer valget. Og hvis man er i tvivl om, hvad vi mener, når vi f.eks. siger “Best Player Available” o.l. så er her vores mock-vejledning fra sidste år:

​”Dette er ikke endnu en mock draft”

Her er vores samlede draft top ti med draftende skribent angivet. Kommentarer følger nedenunder.

  1. Minnesota Timberwolves: (Karl-Anthony Towns)/Thomas

  2. Los Angeles Lakers: (Jahlil Okafor)/Jens

  3. Philadelphia 76ers: (D’Angelo Russell)/Torkil

  4. New York Knicks: (Emmanuel Mudiay)/Thomas

  5. Orlando Magic: (Willie Cauley-Stein)/Jens

  6. Sacramento Kings: (Kristaps Porzingis)/Torkil

  7. Denver Nuggets: (Mario Hezonja)/Thomas

  8. Detroit Pistons: (Justice Winslow)/Jens

  9. Charlotte Bobcats: (Myles Turner)/Torkil

  10. Miami Heat: (Stanley Johnson)/Thomas

Pick nr. 1 Karl Towns

Thomas’ kommentar: Det 19-årige stor talent Karl-Anthony Towns går som nr.1 over Jahlil Okafor, fordi jeg ser ham som den spiller, der passer bedre ind på Timberwolves unge hold og så er han den spiller i hele draftklassen med størst potentiale. Towns defensive talenter kan hjælpe Timberwolves fra start af.

Torkils kommentar: Jeg er helt enig. Towns/Dieng duoen har så meget synergi-potentiale oveni. Ikke mindst fordi Minnesota også har et par stærke angribende wings i Wiggins/LaVine, og der går det ikke at tilstoppe tresekundersfeltet, og det tror jeg, at der er risiko for, hvis man vælger Okafor.

Det kan blive et skræmmende tovejs-hold allerede om et par år. Og Towns er også den spiller, jeg ser udvikle sig mest med Kevin Garnett som mentor til at blive et defensivt anker.

Der er mange rygter om, at Timberwolves vil have Okafor, fordi han passer til den spillestil, Flip Saunders står for. Der er bare et eller andet galt, hvis man ikke kan bruge Towns. De får brug for en, der kan forankre forsvaret under alle omstændigheder, og der har Towns kæmpe potentiale.

Saunders har i øvrigt meldt ud, at det ikke er tomands ræs, men at flere spillere kan blive  nr. et. Det skal han nok sige for at sikre sig, at Minnesota får flere topspillere til workout. De fleste GM’er kan godt lide at få et førstehåndsindtryk af de største talenter i en årgang, uanset om de kommer til at drafte dem eller ej. Men så ved man, hvad man har at gøre med, hvis der senere dukker en mulighed op for at hente dem.

Jens’ kommentar: Spørgsmålet er, om man skal drafte efter fit eller best-player-available med nummer 1? Flip Saunders skulle være meget glad for Okafor, og hans angrebssystem bruger rigtigt mange post ups hvilket er ideelt for Okafor. Tilgengæld er det svært at forestille sig, at man ikke er uhyre fristet af Towns og hans tovejs upside, og det at han kan sprede gulvet med sit skud, hvilket vil åbne driving lanes for Wiggins.

Hvis Wiggins og Towns begge når deres potentiale, kan man i Minnesota have to tovejs stjerner, en inside og en outside. Det har været opskriften for rigtigt mange championship teams, og mon ikke det frister nok til, at man tager Towns?

Pick nr. 2: Jahlil Okafor

Jens’ kommentar: Et valg der umiddelbart virker let, men hurtigt kan blive meget kompliceret. Hvis Minnesota snupper Towns kan Lakers stå med en potentiel ny franchise big man i form af Okafor, der har mulighed for at  følge i fodsporerne på Wilt, Kareem, Shaq og Dwight Howard (Nå nej!) som den næste infamous Laker big guy.

Til gengæld er han et rigtigt dårligt fit ved siden af sidste års lottery pick Julius Randle og de to vil tilsammen med stor sandsynliged udgøre en af de værste defensive front courts i NBA. Spørgsmålet er om Okafors dårlige forsvar skyldes, at han var Dukes eneste rigtige big guy i år og ikke skulle i fejlproblemer uanset hvad, eller om han er lidt lad i den ende, og for langsom fra side-side og tung vertikalt til at kunne dække pick-and-rolls og beskytte ringen, et must i dagens NBA.

At D’Angelo Russell så ligger og lurer, gør kun det hele sværere, han ville passe perfekt ind i en hurtig spillestil med Clarkson og Randle. Dog er Okafors skill level for en freshman, specielt hans avancerede inside scoring instinkter vanvittigt imponerende, og det faktum at han kan contribute offensivt fra dag 1 gør dog, at Lakers alligevel nok snupper ham.  

Thomas’ kommentar: Med Towns ude af billedet står valget nu imellem Okafor og Russell. Jeg er enig med Jens i at jeg nok også ville vælge Okafor. En stor stærk center med gode offensive evner. Spørgsmålet er bare om han kan udvikle sig til en kompetent spiller i forsvaret. Okafor minder mig meget om Cousins offensivt og forhåbentligt for Lakers kan han også udvikle sig som Cousins gjorde i år til en kompetent forsvars spiller.  

Torkils kommentar: Uanset, at Kobe Bryant stadig er på holdet, kigger Lakers med garanti længere frem, og fremtiden er Okafors. Når man kigger på resten af feltet, er der bare ingen tvivl.

Det er ikke til at forudsige, hvordan han vil fungere med Randle, men der er gode muligheder for at Okafor bliver dominerende i feltet allerede som rookie.

Mht. Okafors svaghed i forsvaret, så tænker jeg, at hans fodarbejde i angrebet viser, at han er bevægelig nok. Han skal bare lære det. Jeg har sjovt nok også Cousins i tankerne, hvad det angår.

Pick nr. 3: D’Angelo Russell

Torkils kommentar: For mig er dette en no-brainer med Towns og Okafor taget. Russell ligger perfekt til Philadelphia. Han er stor som en shooting guard og spiller som en point guard OG shooting guard. Her kan jeg ikke bruge betegnelsen combo guard uden at komme til at nedvurdere ham.

Russell er med stor sandsynlighed Best Player Available og samtidigt det ideelle valg for et hold, der er bolstret godt under kurven med Joel Embiid og Nerlens Noel i folden.

Philadelphia kan dog tillade sig lidt af hvert i dette draft. Og hvis de af en eller anden grund bliver forelsket i en lavere rangeret spiller (f.eks. Winslow eller Hezonja), kan de også handle ned.

Thomas’ kommentar: En af mine to helt klare yndlingsspillere i dette draft. En smooth, skilled lefty der kan lidt af hvert på hold med Embiid og Noel. Ja Tak! Russell ville være det perfekte pick for Sixers.

Russell er måske dette drafts bedste playmaker og ville være en kæmpe opgradering fra Ish Smith. Mit eneste spørgsmålstegn ved Russell er hans lave skudafvikling, men hvis han kan ændre det, så vil han blive en stjerne i denne liga. Lige siden jeg så ham i McDonald’s All-American kampen, har jeg været vild med hans talent.

Jens’ kommentar: Et fit der virkelig må få en enhver 76ers fan til at glæde sig til næste sæson. Russell har været en af de absolut sjoveste spillere at se i NCAA i år, og med hans evner til at skyde (også fra dribling), aflevere, og løbe pick and rolls kan man ikke lade være med at se lidt Steph Curry i ham. Alle hans røde flag er præcis de samme, som Curry havde da han kom i ligaen, men spørgsmålet er om Russell kan ende med at blive en lige så god afslutter som Curry ved ringen.

En kerne bestående af Russell, Embiid og Noel vil være en af de mest spændende i NBA, og Sam Hinkie tager uden tvivl den spiller. han føler er det bedste asset. Spørgsmålet er så om han tror mere på Mudiay, eller vil sikre sig en skytte, noget som Philly får brug for hvis de skal skabe plads til Noel, og specielt Embiid inside.

Pick nr. 4: Emmanuel Mudiay

Thomas’ kommentar: Om Knicks trader deres pick eller ej, kan jeg ikke udtale mig på, men hvem jeg ville tage, kan jeg. Mudiay er en stor, hurtig, aggressiv point guard som spiller på begge sider af banen. Mudiay har potentiale til at blive en god spiller i ligaen og ville hjælpe Knicks helt horrible hold i både forsvaret og angrebet. I øvrigt ligner Calderon også mere eller mindre en træt og færdig mand.

Torkils kommentar: Jeg ved ikke, om Mudiay er gået hen og blevet undervurderet efter hans skade, mens han spillede i Kina. Så vidt jeg ved, er det blandt ligaens GMer kun Philadelphias Sam Hinkie, der rent faktisk nåede at se ham spille i CBA.

Men under alle omstændigheder så har han redskaberne til at være et top prospect, og han SKAL vælges med pick nr. fire – også hvis der er et par spillere længere nede på listen, som jeg hellere ville have på holdet.

Det er også derfor jeg har på fornemmelsen, at Knicks handler ned i dette draft og forsøger at få fat på Justise Winslow, måske ved at handle med Kings. For Mudiay er måske ikke det ideelle fit i triangle, og der er billigere point guards på markedet, som Knicks kan få fingre i.

Signalerne fra Knicks stritter i alle retninger, og de befinder sig da også et særdeles underligt sted med Carmelo Anthony på rosteren de næste fire sæsoner (inkl. en no-trade-klausul), og kun en håndfuld derudover på plads for næste sæson. Anthony rimer ikke på rebuild, men sidste sæson viste, at de – endnu engang – har lang vej.

Jens’ kommentar: Man glemmer lidt at debatten for et år siden gik på om det skulle blive Okafor eller Mudiay der ville blive valgt først i 2015 draftet. Larry Brown (head coach hos SMU hvor Mudiay skulle have spillet college) udtalte at hvis Mudiay havde spillet NCAA i år ville han være helt på lige fod med de andre mulige kandidater til første valget.

Han er oplagt med 4. valget, men spørgsmålet er om Knicks vil overveje at trade ned for at få en mere NBA ready spiller. De har udtalt at de vil bygge op via free agency (det eneste valg da de ikke ejer deres eget 2016 pick) og det kunne få dem til at trade picket for at få en mere klar spiller eller trade lidt ned i draftet for at få lidt assets og samtidig få en mere NBA ready spiller.

Pick nr. 5: Willie Cauley-Stein

Jens’ kommentar: Magic står i en uhyre svær situation udenfor top 4. De vil gerne accelere deres rebuild lidt, og holdet mange unge spillere de vil satse på, men som er svære at bygge op om.

Hvis de lader Tobias Harris smutte i free agency, kunne de kigge efter en wing spiller, Magic’s GM Rob Henningan har vist, at han elsker lange defensivt orienterede spiller (Oladipo, Payton, Gordon), men tør han tage endnu en af disse? Hvis svaret er ja, er Justise Winslow det åbenlyse valg. Hvis ikke så er Willie Cauley-Stein et oplagt fit.

Magic har brug for en rim protector der også kan dække hurtigere og mere mobile bigs, og hvis der er nogen, der kan de to ting, er det WCS. Hvis man beholder Harris, tror jeg, han bliver valgt, men hvis Harris finder andre græsgange, bør man drafte en wing, der kan skyde, og her kunne Hezonja være perfekt.

Et andet meget spændende fit kunne være Porzingis, som kan sprede gulvet og beskytte kurven. De fleste hold er meget splittede på ham, men hvis Magic tror på ham, er han et bedre fit end WCS, da han giver dem shooting og rim protection, deres to største mangler.

Torkils kommentar: Jeg er ikke vild med at Will Trill bliver vurderet så højt mange steder. Der er en grund til, at han knap nok var lotterimateriale sidste år. Han er en super stærk forsvarsspecialist, men angrebsmæssigt er der for lidt at hente.

Når det er sagt, så er det et godt fit for Magic, der i den grad kan bruge en forsvarsgeneral. For når de unge spillere er fokuseret, så kan de virkelig dække godt op.

Jens’ kommentar: Jeg er meget enig Torkil, valget er baseret på, at Magic tilsyneladende ikke vil rebuilde længere, for hvis de ville det, og de tror bare lidt på Porzingis, burde de tage ham. Men for et hold der gerne vil til at vinde, er Cauley Stein meget NBA klar, og et forsvar med Oladipo, Payton, Gordon og WCS kunne virkelig blive en håndfuld. Men han er helt sikkert et noget usexet pick på grund af hans lave offensive upside. Personligt er jeg heller ikke sikker på, at han elsker spillet nok til at nå sit upside.

Thomas’ kommentar: Willie Cauley-Stein som nr. 5 kan jeg se både pros og cons for. Det gode ved at Magic nu skulle vælge ham, ville være den helt åndssvagt gode defensive kerne de ville få på det hold (Payton, Oladipo, Gordon og Stein).

Stein er en formidabel forsvarsspiller og en ekstremt atletisk center, som har en god solid motor. Angrebsmæssigt ser det knap så godt ud, jeg kan simpelthen ikke se andre måder for Stein at score på end på lobs og putbacks.

Vi snakker om en spiller der fylder meget inside og kun skyder 60 procent fra straffelinjen. Han ville nok tage noget plads væk fra Vucevic til at operere inde i posten, men givet at Vucevic også er så god en inside afleverer, så kunne jeg godt se mig en udmærket duo. Med det sagt, ville jeg nok gå med Porzingis her, som kan give dem spacing og ikke mindst en masse 3’ere.

Pick nr. 6: Kristaps Porzingis

Torkils kommentar: Kings er lidt desperate. De kunne godt finde på at forsøge at handle op for at få fingre i en top fire spiller. Men derefter er det svært at se, hvem der ville passe godt ind på holdet.

Hvis Kings får en aftale med Knicks for at få fat på Mudiay, kan det godt blive en anden spiller, men Porzingis er bare for god til at blive efterladt på boardet på det her tidspunkt. Desuden vil han og Cousins umiddelbart blive en meget interessant duo, da Porzingis virkelig kan sprede spillet med sine skud udefra. Winslow eller Hezonja er dog også interessante valg, hvis man hellere vil finde en ny wing.

Porzingis er den type spiller, der kan få GMer fyret, enten fordi han flopper, eller fordi man har undervurderet ham. Og hvis han flopper er det pga fysikken.

Jens’ kommentar: Men tør Kings tage et projekt? De risikerer at Boogie bliver pissed, og det  sidste, man vil have, er en pissed Boogie, der giver dårlig effort og forlanger at blive solgt.

Holdet vil også gerne vinde nu, og spørgsmålet er om vi ser et trade med den gamle George Karl favorit Ty Lawson til Kings og picket til Nuggets? Nok en lidt for høj pris, men omvendt ville Kings blive et markant bedre hold. Ellers kunne et pick swap med Knicks også være en mulighed, hvor man så kunne snuppe Mudiay.

Thomas’ kommentar: Porzingis i Sacramento kan jeg godt lide. Porzingis ville komplimentere Cousins ekstremt godt ved at han kan sprede gulvet op og give Cousins den tid han skal have til at arbejde inside.

Mit største spørgsmålstegn ved Porzingis er hans styrke, er han stærk nok til at slås om rebounds med ligaens Blake Griffins og Z-Bo’s. Han skulle være en udmærket forsvarsspiller, hvilket ville være godt for Kings, eftersom at de ligger i bunden af ligaen på det område.

Det kunne også være spændende med et trade her for at få en opgradering på en af guard pladserne. Et andet valg kunne være Winslow eller Hezonja.

Pick nr. 7: Mario Hezonja

Thomas’ kommentar: Hezonja er en kroatisk wing som kan lidt af hvert. Hezonja har et godt skud og han har en høj IQ.

Hezonja kan spille på begge wing pladserne og kan score fra stort set overalt fra gulvet. Hans defensive upside er tvivlsom, men under den rette træner kan han modne sig og udvikle sig til en stjernespiller i ligaen. og hvor sjovt ville det ikke være at have en ung balkan duo i Denver? (Nurkic og Hezonja).

Der har dog været nogle attitudeproblemer med Hezonja før samt kemiproblemer med hans holdkammerater i hans nuværende klub (FC Barcelona). Et alternativt pick der også ville dække et behov ville være Winslow eller Johnson.

Torkils kommentar: Der er helt klart røde flag ved Hezonja, men hvor er han dog en spændende spiller. Jeg ved godt, at det er helligbrøde at sammenligne med HOF-spillere, men han minder mig altså om Drazen Petrovic. Både evnen til at hælde bolden i kurven og temperamentet.

Det her tidspunkt af draftet (5-10) er dog svært. Der ligger et par eller tre superinteressante spillere med røde flag af den ene eller slags og en håndfuld mere sikre, men usexede valg (som Jens sagde).

Jens’ kommentar: Hezonja er en kæmpe sleeper, han har “it” faktoren og selvtilliden til at blive virkelig god, specielt offensivt. Han er 6’8, kan skyde, er hurtig og kan sagtens spille above the rim, kvaliteter der er skræddersyet til NBA. Et af de mest atletiske euro-prospects jeg længe har set.

Dog er der nogle attitudeproblemer, og spørgsmålet er hvordan holdkammerater og coaching staffs vil håndtere hans attitude. Hans defensive effort er op og ned, selv i hans begrænsede minutter i Barcelona, så stjernenykkerne er til at få på øje. De er dog berettiget, for han har virkelig talent, og med gode workouts og interviews kunne han blive en fast-riser i årets draft.

Pick nr. 8: Justise Winslow

Jens’ kommentar: Nu kan Justise Winslow simpelthen ikke falde længere. Han har været i debatten som en top 5, og endda top 3 spiller i dette draft og Pistons mangler i allerhøjeste grad en wing. Han er ikke en granitskåret Stan Van Gundy spiller, godt nok skyder han 41,8% på 3ere, men han skyder ikke mange, og er ikke nogen rendyrket skytte. Han målte blot 6’4.5 til combinen, godt nok 6’6.5 med sko, men havde han lige været 1-2 inches højere havde han været et oplagt Pistons valg, da han så kunne spille stretch 4 i perioder.

Han var stærk nok til at dække mange 4ere i college, og kunne med tiden blive det i NBA, men når man kun er 6’6.5, og måske tættere på 6’6 så bliver det svært med længden. Dog bør Pistons stadigvæk snuppe ham,da han simpelthen er det bedste talent tilbage.

Torkils kommentar: Jeg er personligt ret vild med Winslow, og jeg tror egentlig også, at han bliver draftet inden og havner hos Knicks. Jeg er helt enig i, at han simpelt hen ikke må falde længere end til nr. otte.

Jeg er ikke sikker på, at han vil få vist alle sine bedste sider hos Pistons. Der er noget med Stan Van Gundy og spillere, der hos andre hold har “intangibles”, men som ikke bliver udnyttet på hans hold. Men alene hans talent er også nok til at gøre ham til en fin spiller.

Thomas’ kommentar: Winslow er en af de mest atletiske i årets draft og hvis han falder helt her ned så ville Pistons takke gud og hver mand.

Winslow ville hjælpe Pistons en helt del defensivt og være en upgrade over KCP og på small forward pladsen. Winslow har en god motor, men som Jens skriver så er han ikke så høj igen. Med det sagt så har han fysikken med sig og de egenskaber det tager for at blive en god to-vejs spiller i ligaen.

Pick nr. 9: Myles Turner

Torkils kommentar: Charlotte befinder sig i ingenmandsland p.t. Og selv om de imponerede sidste sæson med en slutspilsplads og et stærkt forsvar med Al Jefferson som center, så må de acceptere, at Big Al-eksperimentet lever på lånt tid. Man kan simpelt hen ikke stole nok på, at han kommer skadesfri gennem en sæson. I det hele taget var Charlotte hårdt ramt af skader i denne sæson, og det gør det lidt svært at placere dem talentmæssigt for fremtiden.

Med Michael Kidd-Gilchrist og Bismack Biyombo har man defensiv så det basker, og en stretch big man som Turner burde være et rigtig godt fit. Turner selv er en god shot-blocker og et fysisk vidunder.

Alternativet er Stanley Johnson, som måske ikke er alt det, som man håbede, at Lance Stephenson ville være, men sagtens kan være bedre, end det man fik. Det kommer an på, om Hornets allerede nu har opgivet drømmen om, at Stephenson kan leve op til det, han viste i Indiana.

Jens’ kommentar: Turner var rangeret højt før året startede, og spørgsmålet er, om en af de værste college coaches, Rick Barnes, der nu er fyret, spillede en rolle i at Turner ikke leverede bedre.

Turner er meget rå, og han havde virkelig problemer imod de bedre hold, som havde store frontlines, så spørgsmålet er hvor lang tid det vil tage før han kan levere i NBA? Dog kan han både beskytte kurven og skyde udefra, en kombination der er guld værd i dagens NBA. Charlotte er samtidig et hold der virkelig mange skytter, så Turner kunne være et spændende fit, men hvad så med Zeller og Vonleh?

Torkils kommentar: Zeller er imø ikke et godt nok fit i Charlotte. Han er borderline starter, men hans styrker kommer ikke til udtryk sammen med Kidd-Gilchrist, Biyombo mfl. Jeg kan sagtens se en fremtidig rotation af Biyombo/Turner/Vonleh, der tilsammen vil være modbydelig i defensiven og have en pæn upside i offensiven.

Man skal huske på, at Kidd-Gilchrist faktisk har fået repareret sit skud så meget, at han nu er en reel skudtrussel udefra. Derfor er behovet for en wing-skytte mere afhængigt af, om Stephenson leverer eller ej.

Thomas’ kommentar: Jeg ser Turner som en hit eller miss spiller, lidt ligesom Drummond i ‘12 (hvilket endte som et home run).

Turner er en spiller med masser af upside, men som helt sikkert også er et projekt. Jeg ved ikke helt hvor meget jeg tror på at han kan tage sit trepointsskud med over til NBA, men jeg tror på at han kan blive en effektiv rim-protector. Turner kan dog få det svært ved at få spilletid på et hold der har Vonleh, Zeller og Jefferson på rosteren.

Jeg er enig med Jens i at de mangler skytter på holdet, hvilket gør Booker, Hunter eller Dekker til det mere oplagte valg, men Turner projektet lyder også helt klart spændende.

Pick nr.10: Stanley Johnson

Thomas’ kommentar: Miami Heat er et gammelt og skadesplaget hold nu, de har brug for noget ungt blod, som kan udvikle sig til en god spiller på holdet. Stanley Johnson er lige præcis den spiller, som kan hjælpe dem.

Med Wade, Deng og Dragic som free agents kan Johnson være en ung, billig løsning som kan muligvis overtage small forward pladsen for dem i fremtiden. Johnson er en god forsvarsspiller med elite upside på den ende af banen. Johnson er ekstremt fysisk og en spiller der giver sig 110% hver gang han træder ind på banen.

Under de rette ledere (Wade, Bosh og Deng) kan Johnson blive en god to-vejs spiller. Johnson er nok også en af de mest NBA-ready spillere i denne draft. Andre muligheder kunne være: en af de to Wisconsin drenge, Kaminsky eller Dekker.

Torkils kommentar: Johnson er et godt fit, også mentalt. Jeg ser ham også som en top ti-spiller i årets draft. Han er den type, som kan løfte energiniveauet hos selv ældre, erfarne medspillere med sin tilgang til spillet.

Jens’ kommentar: Et drømme fit for Heat, der får en spiller der kan dække op nu og her, og aflaste Wade, men samtidig har potentialet til at udvikle sig de næste par år.

Serien fortsætter i morgen

Det var top ti. I morgen fortsætter vi med at drafte 11-20.