NBA-stjerner og blodpropper

Miami Heat har gjort det officielt, at Chris Bosh er ude for sæsonen med blodpropper i lungerne. Og det er ikke ualmindeligt blandt sportsstjerner.

Chris Bosh.jpg
Chris Bosh er ude for sæsonen med en særdeles alvorlig diagnose: blodpropper, noget som rammer topidrætsfolk oftere end andre mennesker.
Foto: (Getty Images)

Faktisk er risikoen for blodpropper blandt elitesportsudøvere markant højere end for almindelige, raske mennesker.

  • For det første spiller dehydrering og betændelsestilstande en rolle. Begge dele kan føre til dannelse af blodpropper.
  • For det andet er der flere forskellige slags skader, der kan føre til blodpropper ved indre blødninger. Blodpropper er jo ”blot” koaguleret blod.
  • Så er der en øget risiko ved lav hvilepuls, som ellers er et tegn på rigtigt god form. Ved lav hvilepuls risikerer man at blodet samler sig i en ”pøl” og derved kan danne blodpropper.
  • Man skal ikke underkende de mange flyrejser, som NBA-stjerner foretager. Turene op i højderne øger også risikoen for blodpropper.
  • Endelig er der en særlig faktor for NBA-spillerne frem for de fleste andre elitesportsfolk. Høje mennesker er også mere udsat for blodpropper. Mænd over seks fod har 2,6 gange så høj risiko som mænd under fem fod og otte tommer, viser en norsk undersøgelse fra 2011.

Chris Bosh er blot den seneste NBA-spiller med blodpropper.

Også Varejao og Teletovic har været ramt

Tilbags’e i 2001 fik Hakeem Olajuwan konstateret en blodprop i det ene ben og blev lukket ned for sæsonen af lægerne i Houston Rockets. Det blev afslutningen på hans aktive karriere i Houston. På basketbanerne fortsatte han dog hos Toronto Raptors sæsonen efter.

I 2012/2013-sæsonen var det Anderson Varejao fra Cleveland Cavaliers, der fik konstateret blodpropper i lungerne. Han havde faktisk været tæt på at dø, før han kom under behandling. Han var dog også tilbage sæsonen efter.

Tidligere på sæsonen var det Brooklyn Nets’ Mirza Teletovic, der fik opdaget blodpropper, efter han havde haft vejrtrækningsproblemer op til en kamp imod Los Angeles Clippers. Han er for længst udskrevet og er symptomfri. Han kommer dog først tilbage i næste sæson, ligesom Chris Bosh.

Der har givetvis været andre tilfælde både før og efter Olajuwan, men læger og klubber har nok ikke været så åbne omkring diagnoser tidligere. I vore dage forsøger man omvendt at undgå spekulationer og fortæller hellere sandheden. Det er også blevet stort set umuligt at skjule, hvis en NBA-stjerne skal i medicinsk behandling. Det vil blive fanget på mobiltelefon og delllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

Vi har også et eksempel fra dansk basketball i denne sæson: Svendborg Rabbits¨ 225 cm høje tjekke Ivan Höger, som måtte afbryde sæsonen, da han fik konstateret blodpropper i lungerne.

At det kan gå galt, hvis en blodprop ikke behandles,, understreges af Portland Trail Blazers legenden Jerome Kerseys dødsfald forleden. Han døde af en blodprop, som var vandret fra den ene læg til hans lunger.

Men når en blodprop som i Högers, Bosh’s og Teletovic’ tilfælde opdages i tide, er prognoserne heldigvis gode.