Ti ting fra NBA-sæsonen 2018-2019

NBAinfo giver sin top ti over “ting der er sket i denne sæson”.

Magic Johnson trækker sig højest overraskende fra positionen som president of basketball operations for Los Angeles Lakers på et pressemøde efter sæsonens sidste kamp.

10. LeBron James flyttede sin familie til Los Angeles

På grund af sæsonens udvikling er det let at glemme, hvor stort det egentlig var, da kongen af basketball valgte Lakers som hjemsted for sine talenter.

Kevin Durants kontraktunderskrivelse med Golden State i 2016 får nok baskethistorisk større betydning, men ellers går der årtier mellem så store klubskifter i free agency.

Tænk bare på de rekorder, LeBron James bar med sig:

  • 8 finaleserier i træk
  • 11 sæsoner i træk på All-NBA First Team
  • 13 sæsoner i træk i top fem i MVP-afstemningen
  • 13 sæsoner i træk i slutspil
  • 14 sæsoner i træk med mindst en ”Player of the Week”
  • 14 sæsoner i træk med mindst en ”Player of the Month”

Det er selvfølgelig muligt for ham at havne i top fem i MVP-afstemningen, mens resten enten er røget, eller er stort set sikre på at ryge. Det havde hverken han eller Lakers regnet med, da han skrev under.

9. Kyrie Irving forsøgte at kopiere LeBron som leder

Set udefra har det sikkert været komisk, men for Celtics-fans som undertegnede var det enerverende og frustrerende at læse hver eneste gang Irving åbnede munden, i hvert fald frem til holdets tur til Vestkysten i marts, hvor det lader til, at tavlen blev visket ren.

Problemet med lederskab er, at det skal vises, ikke tales, og det gælder i endnu højere grad i sportsverdenen.

8. James Harden gjorde det ”normalt” at score 50 points i en kamp

Ikke færre end ni gange i 78 kampe scorede Harden 50 points eller derover. Til sammenligning havde Kobe i 2005/06 sæsonen seks kampe med 50 points eller derover. Kobe blev nærmest opfattet som et overmenneske på det tidspunkt. Harden får ikke helt samme ros, men er han egentlig så forskellig fra Kobe?

Til gengæld er triple-doubles efterhånden normaliseret i en sådan grad, at det i modsætning til 2017 slet ikke har haft indflydelse på MVP-debatten. Nu har den og den lavet sin anden triple-double i denne sæson! …og hvad så? Der var 14 spillere, der i denne sæson lavede mere end en enkelt triple-double.

I 2015-2016, sæsonen før Russell Westbrook fik sin MVP, havde ligaen 75 triple-doubles. Det voksede til 112 i 2016-2017, 108 i sidste sæson og hele 126 af slagsen i denne sæson.

7. Giannis Antetokounmpo overtog ligaen

Måske en lille overdrivelse. Men hvis Giannis fortsætter sin kurve, som den har set ud hidtil, så er der en god chance for, at vi engang i fremtiden vil sige, at det var i denne sæson, han tog over.

Giannis Antetokounmpo er blandt favoritterne til at vinde årets MVP titel.
Grafik: NBA.com

Man kan dog diskutere, om hans defensive evner er nok til at gøre ham mere værdifuld end en Steph Curry, som skaber en lomme af rum-tid-forskydning med sine evner som skytte.

Det er et interessant tankeeksperiment at lade de to bytte hold. Mon ikke Bucks stærke offensiv ville blive endnu mere skræmmende (og deres defensiv falde ca. tilsvarende), mens Warriors ville få sværere ved at kompensere for det helt specielle Curry leverer? (Og så ser vi helt bort fra, at Draymond Greens rolle næsten elimineres af Giannis).

6. Anthony Davis spildte et år i sin bedste alder på at kræve at blive solgt

Det er selvfølgelig ikke helt fair at give Davis hele skylden for Pelicans’ miserable sæson. Men holdet tabte selvfølgelig noget motivation efter deres stjernes udmelding. Sådan går det ofte. Og det burde ikke have overrasket ham eller hans agentur (Klutch Sports), at Pelicans ville rejse sig på bagbenene, da Klutch forsøgte at manøvrere Davis til Lakers. Ejere kan sjældent lide at blive frataget magten over deres beslutninger.

5. Jimmy Butler lavede ridder-problemer i Minnesota

Rygtet lyder i hvert fald, at han var årsagen, da Karl Anthony Towns tilsyneladende brød med sin daværende kæreste i maj 2018. Towns afviste det som fake news, men under alle omstændigheder var kemien i laser, allerede før sæsonen begyndte. Jimmy Butler krævede at blive solgt og ville ikke møde op i træningslejren. Det blev egentlig ikke bedre af, at Tom Thibodeau vægrede sig ved at sælge Butler, hev ham medtil træning, hvor han og bænken smadrede de øvrige startere i en scrimmage, og endda nåede at bruge ham i ti kampe. Enden blev naturligt nok, at Butler blev solgt og Thibs blev fyret.

Minnesotas langvarige problem (Andrew Wiggins) blev dog ikke løst.

4. Luka Doncic tog ligaen med storm

Nu er der tilsyneladende en kampagne blandt amerikanske ligaspillere for at gøre Trae Young til Rookie of the Year, men Luka Doncic bør sidde stensikkert på den titel. Skal vi bare ignorere alt der foregik før All Star og lade en slutspurt, hvor Young har været næsten lige så værdifuld som Doncic, afgøre det?

3. To af de store tog en sidste svingom

Dirk Nowitzki bekræftede det først til allersidst, mens det længe har været kendt, at Dwyane Wade var på afskedsturne. De fik dog begge deres hyldestvideoer undervejs i arenaerne.

Nowitzki træder af som den største europæiske NBA-spiller nogensinde og det med afstand. Han havde en periode på to-tre sæsoner hvor han godt kunne gøre krav på titlen som verdens bedste spiller. Han fik et – ufortjent – ry for at choke efter finalenederlaget i 2006. Den næstbedste spiller på det hold var Jason Terry…

Dirk trak Dallas til mindst 50 sejre år efter år, uanset hvor ringe opbakning han fik. Og det var til tider værre end LeBrons Cleveland-sæsoner før 2010.

Wade er et paradoks: Sin generations bedste shooting guard uden at være egentlig skytte. Hvor han ender historisk er lidt svært at sige. De nyere generationer af shooting guards kommer muligvis til at overskygge alle, der ikke hedder Michael Jordan eller Kobe Bryant, simpelt hen fordi trepointsskuddet har fået så meget mere fokus.

På vejen ud fik Wade en af de fineste tribute videoer fra en sponsor:

2. Carmelo forsvandt ad bagdøren

Det er selvfølgelig ikke for sent for Carmelo Anthony at vende tilbage til NBA, men den måde han bare er gledet helt ud af billedet – ingen rygter, ingen der taler om, at han er savnet i ligaen – fortæller, at han næppe får stjernestatus igen. Turen fra franchisespiller til eftertanke går stærkt nogle gange.

Der er en god chance for, at hans bedste kontrakttilbud i næste sæson kommer fra en kinesisk klub

1. Magic sagde op via pressemøde

Magic Johnson gik ind til jobbet som president of basketball operations hos Lakers med en uudtømmelig kredit. Han kunne træffe alle de beslutninger, han havde lyst til. Hyre LeBron, fyre Luke Walton, hvad som helst. Problemet var, at han måske nok havde en ide om, hvad han ville have (et nyt ”Showtime” hold), men at han ikke ville være manden bag upopulære beslutninger, eller snarere beslutninger i det hele taget.

Selv hans opsigelse foregik som en uforpligtende sludren med pressen i stedet for ansigt-til-ansigt med de folk, han stod til ansvar over for, primært Jeanie Buss og LeBron James.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *