Askepot-massakren

Anden runde i March Madness 2019 blev den rene massakre på Askepot-holdene. 15 sejre af 16 mulige til de højere-seedede. Også NBAinfos tre bud røg ud.

Passer glas-sneakeren? Ingen af de mulige Askepot-hold
overlevede 2. runde af March Madness 2019.
Grafik: Torkil Bang

Det eneste hold, der slog sin højere-seedede modstander i 2. runde var 5. seedede Auburn som slog 4. seedede Kansas, og det kan knap nok kaldes en overraskelse. Blot ærgerligt for Kansas, at de ikke kom til at spille Sweet Sixteen i Kansas City.

Det var givet, at der ville være et hold tilbage med tocifret seedning idet Oregon Ducks (#12 seed i South regionen) stod over for UC Irvine (#13 og et af vores bud). Men sandt at sige er Ducks underseedet pga. nogle problemer, de havde frem til februar, men siden er de ubesejret i ti kampe, bl.a. de fire sejre i træk, det krævedes af dem for at sikre PAC 12-konferencemesterskabet og den sikre plads i NCAA-mesterskabet. De startede sæsonen rangeret som nr. 14 i landet, og det svarer jo til en Sweet Sixteen plads.

Oregon Ducks er i øvrigt Chris Christoffersens gamle hold, så det smager da lidt af dansk fugl.

Oregon skabte i 2010 en del opmærksomhed, da de offentliggjorde det nye hjemmebane-design. Meningerne er stadig delte…

Uanset at de snarere har underpræsteret i den ordinære sæson end overpræsteret i The Big Dance ville det være en tilsnigelse, at kalde Oregon et Askepot-hold. De har haft masser af succes før med fem Sweet Sixteen-deltagelser i dette årtusinde og en Final Four-deltagelse så sent som 2017, hvor de tabte til de senere mestre fra North Carolina med 1 point i semifinalen.

Hvis Oregon i næste runde slår 1. seedede Virginia, så kan det godt være, at medierne alligevel vil give dem Askepot-prædikatet. De fleste elsker jo et godt eventyr…

Egentlig er det lidt spøjst, at amerikanerne har valgt udtrykket ”Cinderella team”, da Askepot-eventyret jo handler om uretfærdig undertrykkelse, udfrielse og sejrrig triumf, og det sker næsten aldrig for Askepot-hold, at de vinder mesterskabet. Med lidt god vilje kan man selvfølgelig udplukke den del af eventyret, hvor Askepot kommer med til The Big Dance og får mere end en enkelt svingom med prinsen.

Den skandaløse Askepot

Den første kendte brug af udtrykket ”Cinderella” i amerikanske medier stammer tilbage fra 1939. Og i NCAA-basketball blev det brugt om mestrene fra 1950 City College of New York, det eneste hold, der har vundet både National Invitational Tournament (NIT) og NCAA-mesterskabet i samme år.

CCNY blev dog året efter involveret i en kæmpe ”point shaving”-skandale (dvs. at spillere bliver betalt for at vinde kampe med lidt mindre margin, end de er sat til af bookmakerne). Efterhånden som den blev trevlet op, viste den sig at have tråde til organiseret kriminalitet og sprede sig over mindst seks andre colleges og i alt 33 spillere.

Skandalen endte med at have enorme konsekvenser for alle involverede, både sportsfolk og universiteter. Kun University of Kentucky – som ”slap” med at blive udelukket i 1952-1953 sæsonen – bibeholdt deres status som top-sportsprogram. De fleste universiteter valgte simpelthen at nedprioritere sport.

Det blev også enden for CCNY som et topprogram. De blev udelukket fra at spille i Madison Square Garden og røg fra Division I til Division III.

Af en eller anden grund står holdet ikke på diverse lister over de største Askepot-hold i NCAAs historie, selv om de er et af uhyre få, der faktisk har vundet mesterskabet…

Askepot kan være starten på noget større

Nogle Askepot-hold benytter eventyret til at etablere sig i det fine selskab. Det gælder f.eks. Gonzaga, som stormede ind på scenen i 1999 og nåede Elite Eight (runden mellem Sweet Sixteen og Final Four) som 10. seedet. Alle deres tre sejre kom imod højereseedede hold, 7. seedede Minnesota, 2. seedede Stanford og 6. seedede Florida, før de tabte til 1. seedede UConn, som endte med at tage mesterskabet.

Et andet eksempel er Butler, som i 2010 var en Gordon Hayward buzzerbeater fra at slå Duke ud og nå finalen. Takket være head coach Brad Stevens blev Butler hurtigt et hold, man skulle regne med.

Man kan måske tage det som et udtryk for at seedningerne er blevet mere præcise (læs Introduktion til Bracketology) i de senere år. Men der er faktisk længere imellem Askepot-holdene end tidligere.

Med Dunk City til Sweet Sixteen

Et af de seneste eksempler er Florida Gulf Coast i 2013, da de som det første 15. seedede hold nogensinde nåede frem til Sweet Sixteen. De havde en af de kombinationer, som passer godt til et Askepot-hold: Mange ældre spillere, som var sammenspillet og havde fysikken til at køre et højoktan-angreb, som blev døbt ”Dunk City”.

Men historien bliver bedre, når man dykker lidt dybere. Florida Golf Coast var først blevet rigtigt Division I-hold året før, så deres junior og senior årgange, som udgjorde halvdelen af holdet, var faktisk startet i Division II og rykket med op.

Deres head coach, Andy Enfield, startede samme år som holdet begyndte at spille i Division I. Det var hans første head coach job.

Point guard Brett Corner havde spillet bag Austin Rivers i high school og anede ikke, hvordan man spillede positionen, før han kom til FGCU.

Shooting guard Sherwood Brown fra senior årgangen var oprindeligt walk-on (altså en spiller, der ikke er rekrutteret til holdet, men møder op til træning i håb om at blive udtaget) og havde ikke gjort sig nok bemærket i high school til at komme på Rivals.com, som ellers har tusindvis af high school spillere i sin database.

Det sidste gjaldt også forward Chase Fieler fra junior årgangen, som – hævdes det – ikke kunne springe på to fødder, da han kom til FGCU. Her kan man godt tillade sig at tale om Askepot-typer, som i den grad selv måtte sørge for at komme med til ballet.

En gang imellem slutter eventyret med at Askepot får det hele

Før vi lægger ofrene for årets Askepot-massakre i graven, så er det værd at nævne to hold, der nåede hele vejen og fik prinsen og det halve kongerige – omend der ikke forlyder noget om, at de levede lykkeligt til deres dages ende.

En af de mest overraskende mestre i college-historien er Villanovas 1985-hold. De var godt nok 8. seed det første år med 64 hold i turneringen, men det er stadig det lavest seedede hold, der har vundet mesterskabet. Undervejs slog de 1. seedede Michigan, Maryland med Len Bias, North Carolina året efter Michael Jordan men med Brad Daugherty og sidst men bestemt ikke mindst, de forsvarende mestre fra Georgetown med Patrick Ewing på holdet. Fem sejre i træk som det undertippede hold må siges at være en fin Askepot-præstation.

Vi har gemt det bedste til sidst: North Carolina State i 1983. De var 6. seed, men i en bracket med 32 hold er det i den laveste halvdel, så de var undertippet i samtlige fem runder. North Carolina State var et af de store basketball-programmer, som især i 1950erne havde domineret ACC-konferencen. Men de tabte 10 kampe i den regulære sæson det år, og var nødt til at vinde ACC-mesterskabet for at komme med i NCAA-turneringen. Vejen gik igennem Michael Jordans North Carolina og 1. seedede Virginia med Ralph Sampson på holdet.

Der begyndte at danne sig en særlig stemning omkring holdet, der havde den karismatiske Jim Valvano som coach. De blev kaldt ”The Cardiac Pack” pga. den spænding de leverede med mange tætte kampe og fans modtog dem i lufthavnen, som var de rockstjerner.

I NCAA-turneringen fortsatte de tætte kampe. Første kamp imod Pepperdine blev vundet efter to overtidsperioder og Las Vegas i 2. runde blev besejret med et point. En komfortabel sejr over Utah blev efterfulgt af endnu en neglebidder imod Virginia i Elite Eight-runden.

Efter en sejr over Georgia i semifinalen stod de overfor et af de historisk set bedste basketball-hold: Houston Cougars med Clyde Drexler og Hakeem Olajuwon, begge senere Hall-of-Famers, i spidsen og i alt seks spillere, der senere blev draftet til NBA. Cougars der havde fået kælenavnet ”Phi Slamma Jamma” for deres høj-tempo atletiske stil, havde ikke tabt en kamp siden 16. december 1982 og var storfavoritter, men tabte på en absurd buzzerbeater, hvor Lorenzo Charles dunkede en air ball fra Dereck Whittenburg i kurven til slutresultatet 54-52.

Og så ikke et ord om Askepot før til næste år samme tid…

2 tanker om “Askepot-massakren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *