Den hurtige guide til March Madness 2019

NBAinfo giver dig den hurtige intro til årets NCAA-turnering også kendt som ”The Big Dance” eller March Madness.

Sådan ser årets bracket ud.
Grafik: Torkil Bang

Udfyld en bracket

Det hører sig til at udfylde en bracket, før turneringen starter, hvor man skyder på vinderne hele vejen frem til finalen. Barack Obama gjorde det offentligt i en årrække, mens han var præsident, og det giver en vis ærefrygt, når verdens mægtigste mand gør det. Men det er for alle: enhver arbejdsplads med respekt for sig selv har en pulje, hvor man vædder om den bedste bracket, og det er langt fra altid kontorets “eksperter”, der vinder.

Også i år har Barack Obama udfyldt en bracket. I 2017 ramte han rigtigt ved at pege på Tar Heels som vinder af turneringen. Men han er ellers ikke kendt for sine evner til at forudsige March Madness.
Kilde: NCAA

Ifølge spilindustriens brancheforening, American Gaming Association, er det hver femte voksne amerikaner, dvs. 47 mio. personer, der vil deltage i væddemål i forbindelse med March Madness. Foreningen forventer, at der vil blive lagt 8,5 mia. dollars i år, og over halvdelen vil blive lagt i bracket-konkurrencer. Bracket-konkurrencerne er dermed ansvarlige for, at væddemål på March Madness overgår SuperBowl med 40 procent i omsætning.

Det hører med til historien, at den type væddemål med en privat pulje på kontoret el. lign. er ulovlig i 35 delstater.

Det er ikke noget problem at lave en privat pulje i Danmark, så længe det drejer sig om mindre beløb (og der må ikke være nogen, der tjener penge på at være “udbyder”).

Der er flere steder, man kan udfylde sin bracket på nettet og deltage i puljer med venner eller kolleger (eller vildt fremmede),

Yahoo!, ESPN og CBS Sports er nok de mest udbredte, hvis vi ser bort fra NCAAs egen, som stadig er blokeret pga. EU-regler og derfor ude af funktion for os danskere.

Det vakte en del opmærksomhed, da milliardæren Warren Buffett i 2014 lancerede en konkurrence, hvor man kunne vinde 1 milliard dollars (ja, det er et 1-tal efterfulgt af ni 0’er) for den perfekte bracket. Det medførte nogle juridiske problemer, og 2015-konkurrencen blev aflyst. Fra 2016 har Buffett i stedet lavet en intern konkurrence for ansatte i hans investeringsfirma. Toppræmien er på 1 mio. dollars om året resten af ens liv, men selv når den ikke bliver udløst, er der 100.000 dollar til den, der kommer tættest på det perfekte.

Man skal dog ikke have læst matematik på universitetsniveau for at regne ud, at odds er meget, meget små´for at ramme den perfekte bracket. NCAA har faktisk netop bragt en artikel om sandsynligheden for at ramme den perfekte bracket ved at slå plat og krone. Her er odds 1 ud af 9.223.372.036.854.775.808. Som, der står i den nævnte artikel, er der større chance for at finde et enkelt af samtlige jordens sandkorn. En professor på Duke University har regnet ud, at en velinformeret spiller har 1:2.400.000.000.000 chance for at ramme rigtigt. Og så har han bl.a. elimineret, at en 16. seed kan slå en 1. seed, hvilket skete sidste år for første gang nogensinde.

Se kampene

Hvis du vil se kampene, så er det ESPN Player appen (eller ESPNPlayer.com), der er løsningen, i hvert fald indtil Final Four, hvor danske TV2 Sport hopper på til de tre sidste kampe i turneringen.

Noget af det sjove ved March Madness er at lade sig overvælde af mængden af kampe de første fire dage. Man kan simpelt hen hoppe fra kamp til kamp fra torsdag eftermiddag til søndag nat med nogle korte sovepauser

Tre spillere som skal opleves

Zion Williamson, Duke Blue Devils (1)

Der skulle gerne blive rig mulighed for at opleve fænomenet Zion Williamson i årets turnering, men også før og efter. Der er et hav af youtube-videoer, og da han også er temmelig sikker på at blive valgt som nr. et i årets NBA draft, så skulle han gerne dukke op på skærmen jævnligt i de kommende år.

Men man bør alligevel unde sig selv den fornøjelse at se ham pløje igennem collegespillere på han egen alder. Det er ren Terminator, og det er tvivlsomt, om han kan gøre det samme i NBA (det blev også sagt om LeBron, dog).

Levelle Moton, head coach for North Carolina Central, der forleden sikrede sig mesterskabet i Mid-Eastern Athletic Conferencem, var meget ærlig bagefter, da han blev spurgt om udsigten til at blive et #16 seed (og dermed risikere at skulle møde Duke):

Desværre for Moton, gik det som frygtet. Ikke nok med, at NCC skal i aktion allerede i aften i First Four for at komme ind i turneringen. “Belønningen” er et møde med Zion og resten af Duke-holdet.

Zion Williamson har allerede leveret en historisk sæson, hvis man kigger på hans vanvittige stats, der blæser selv Anthony Davis’ sæson i college omkuld. Zion står simpelt hen for hamrende effektiv og vindende basketball, og det i begge ender af banen.

Bonus: Hvis du følger Zion, så får du R.J. Barrett og Cam Reddish gratis med. Det er klart den giftigste trio i college-basketball, og det kan ende med at alle tre bliver draftet i top fire eller fem. Barrett ville nok have fået sin egen selvstændige plads på listen, hvis ikke han var med i ”Zion-pakken”.

Brandon Clarke, Gonzaga Bulldogs (1)

Clarke er en af årets overraskelser. Det var langt fra givet, at han som transfer og redshirt-spiller i sidste sæson ville få en hovedrolle for en af titelfavoritterne. Men den 22-årige canadier har haft en forrygende sæson, og hvis det ikke var for en vis Zion Williamson, ville han være årets superstjerne i college-basketball. Hans hopskud er ikke værd at skrive hjem om, men han er en fantastisk afslutter omkring kurven. Og lige som Zion Williamson er han en elite forsvarsspiller, der især leverer block efter block fra hjælpesiden.

Efter et klart og overraskende nederlag til St. Marys i finalen om konferencemesterskabet er det dog nok et Bulldogs-hold med svedige hænder, der går i gang med turneringen.

Clarke skal nok blive draftet i 1. runde, når vi når dertil, men pga hans alder bliver det næppe som lottery pick.

Bonus: Lige som Williamson har Clarke nogle holdkammerater, det er værd at holde øje med. En af dem er japanske Rui Hachimura, som sandsynligvis bliver draftet før Clarke i årets draft, simpelt hen fordi han er et år yngre.

Ja Morant, Murray State Racers (12)

Der er en temmelig stor risiko for, at Ja Morant igen i år kun får en kamp i NCAA-turneringen. Godt nok er hans hold 27-4 for sæsonen, men de har ikke fået meget modstand i Ohio Valley Conference, og selv et konferencemesterskab er lige som sidste år ikke nok til mere end et 12. seed, hvilket i denne turnering giver en kamp imod Marquette.

I givet fald bliver det med Morant i hovedrollen. Den eksplosive guard, som har et highlight reel fuld af dunks, er super underholdende at følge. Han er ikke stabil nok som skytte endnu, men han er en dygtig playmaker for andre .

Farten og springstyrken er med til at gøre Morant til et top prospect i årets draft, selv om han endnu er noget spinkel. Han er højoktan angreb i én person og fører bl.a. suverænt assist-listen med over 10 assists/kamp.

Bonus: Der skal ikke mirakler til, før Murray State går videre til anden og tredje runde. Og så får vi et Askepot-hold oveni Morants øvrige bedrifter.

Tre mesterskabsfavoritter

Der er tre hold, der skiller sig lidt ud fra de andre: Virginia, Gonzaga og Duke trænger sig alle på som turneringens bedste hold. Det vil man ikke helt sige om North Carolina, den fjerde 1. seed i turneringen, som i øvrigt risikerer at skulle igennem Kansas i Kansas City i Sweet Sixteen og det modbydeligt stærke Kentucky-hold i en evt. regionsfinale.

Læg i øvrigt mærke til at tre af de fire #1 seeds (Gonzaga undtaget) kommer fra samme konference, Atlantic Coast Conference. Det er ikke urimeligt at påstå, at det nogle år kan være sværere, at vinde ACC- end NCAA-mesterskabet, når man tænker på, at også store programmer som Louisville og Syracuse hører til i konferencen.

Virginia topper NET-ratinglisten

Virginia Cavaliers har desværre en tendens til at underpræstere. Sidste år blev de det første 1. seedede hold nogensinde til at blive slået ud af et 16. seed, og var dermed den negative del af det største chok i college-basketballs historie. Og i årets ACC-konferencemesterskab, der blev afgjort i sidste uge, tabte de i semifinalen til Florida State, der dog er et top ti mandskab i år, så det er ikke den store skam.

Det ændrer dog ikke på, at de stadig topper NCAAs nye redskab til at rangere Division I-holdene, NET (NCAA Evaluation Tool) efter en sæson, hvor det meste er gået godt.

Deres akilleshæl? De har tabt to gange til Duke i denne sæson.

Gonzaga har slået Duke

Ud over at have en fremragende sæson er Gonzaga Bulldogs det eneste hold, der kan hævde, at de har slået Duke under lige forhold. Og med Brandon Clarke har de måske også den eneste spiller, der kan matche op med Zion Williamson, uden at det går helt galt.

Gonzaga skal sandsynligvis forbi Syracuse i 2. runde, og det opgør er værd at holde øje med. Syracuses head coach Jim Boeheim er kendt og berygtet for sin 2-3 zone, som kan give mange hold problemer.

Duke har mest talent

Trioen Williamson, Barrett og Reddish er måske den mest talentfulde trio nogensinde på et universitetshold, og alene det er nok til at gøre dem til favoritter. De er dog sårbare over for skader og har ikke den samme dybde som f.eks. Gonzaga.

Duke Blue Devils har, som nævnt ovenfor, kun tabt én kamp, hvor de var ved fuld styrke. Sandt at sige ville Duke have toppet alle ranglister, hvis ikke Zion Williamson havde været ude i nogle uger efter hans sko eksploderede i kampen imod Tar Heels.

Det skader ikke Dukes bud på sejren i turneringen, at de frem til Final Four har et forholdsvist let program.

Tre bud på Askepot-hold

Amerikanerne kalder dem selvfølgelig “Cinderella teams”, men på dansk hedder pigen fra eventyret Askepot, og det er billederne af hende, fra hun ligger på knæ og skurer gulv, til hun erobrer prinsen, der er det vigtige.

Der er ikke nogen klar definition på, hvad Askepot-hold er, bortset fra at de tydeligvis overpræsterer ved at nå så langt som de gør. NBAinfo har derfor lavet sin egen:

  • Man skal komme fra bunden, der er ikke meget underdog over et hold, der plejer at ligge i toppen, og bare har haft en dårlig sæson. Det er normalt at sætte mid major som øvre grænse for et Askepot-hold.
  • Holdet må gerne have vundet hele sæsonen, bare de kommer fra en uanseelig konference, og helst ikke er seedet højere end ni (hvilket betyder, at de er seedet til at ryge ud i første runde).
  • Holdet skal mindst nå videre til anden weekend, altså Sweet Sixteen. En enkelt overraskende sejr skal nok skabe opmærksomhed, men der er trods alt normalt så mange overraskelser i 1. runde, at det ikke er nok til national bevågenhed. Undtagelsen er, hvis holdet har slået en af turneringens favoritter, som UMBC gjorde sidste år og straks blev en sensation.

Hvis man bare er ude efter en overraskelse i 1. runde, så er seedningsparret 5 og 12 altid værd at overveje. Af en eller anden grund har der historisk været mange upsets i dette par.

Ja Morant og Murray State (12)

Vi har nævnt Morant og muligheden for et Askepot-eventyr. Det er ret usædvanligt, at en spiller, der vurderes så højt som et muligt #2 pick i årets draft, kommer fra et mid major college, som Murray State Racers er.

Murray State er et af de programmer, som er forbandet og velsignet af at spille i en svag konference. Det har givet et hav af konferencemesterskaber (regulær sæson og mesterskabsturneringer) og 17 deltagelser i The Big Dance, men hidtil kun tre kampe, hvor det er blevet til sejr.

Morant kommer til at trække det store læs, hvis det skal lykkes at slå Marquette i første runde, men han plejer at få god hjælp af shooting guard Shaq Buchanan. Marquette har tabt fem af de seneste seks kampe, godt nok imod kvalitetshold, men den slags giver et hak i selvtilliden.

UC Irvine – historien om et bebudet upset (13)

Det er måske ikke en rigtig Askepot-historie, når flere medier spår det samme hold til at “overraske”. Men UC Irvine Anteaters har nu også gode kort på hånden. De har en stærk defensiv, og står over for et Kansas State hold med problemer i offensiven. Ud fra statistikkerne er Irvine det stærkeste #13 seed i turneringen, og Kansas State det svageste #4 seed.

Det gør heller ikke noget, at Irvine har den næsthøjeste gennemsnitsalder i turneringen. Det betyder normalt, at et hold er sammenspillet nok til at komme ud af problemer og har kendetegnet en del Askepot-hold. Og endelig har holdet kun tabt en kamp i 2019 indtil nu. Den selvtillid som en bagage fuld af sejre giver, kan bære denne type hold langt.

Woffords kanoner (7)

Wofford er endnu en speciel historie i årets turnering. De er det eneste hold, der ikke har tabt siden konferenceturneringerne begyndte. Det er 20 sejre i træk. Det har sikret dem et 7. seed, hvilket efter vores kriterier ikke helt er Askepot-territorium. Men de har aldrig nogensinde vundet en kamp i NCAA-mesterskabet. De har været med fire gange og hver gang tabt deres første kamp.

De skal i første runde op imod Seton Hall, og det er nok en fifty/fifty kamp. Den virkelige test kommer i 2. runde, hvor de står over for Kentucky. Ingen tvivl om at Wildcats vil være favoritter i det opgør, men Wofford har et angrebsvåben som få andre kan matche: Tre startere, der alle rammer 42 procent eller bedre bag trepointslinjen. Deres topscorer, senior shooting guard Fletcher McGee, laver stort set ikke andet end at skyde treere, over ti per kamp i gennemsnit.

En tanke om “Den hurtige guide til March Madness 2019

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *